Eurostudent

Portal dla studentów - kariera, praktyki, staże, praca, studia, rozrywka, konkursy. Magazyn Eurostudent

Droga przez mąkę

Już dziś premiera Drogi przez mąkę Łukasza Modelskiego, biblii smakoszy i erudytów. Jeśli lubicie dobrą literaturę i dobrą kuchnię? Jeśli tak, ta książka od wydawnictwa ZNAK to „must read”!

 

Książka serwuje:

  • rozmowy o kuchni z najważniejszymi postaciami literatury w tle – Hemingway, Proust, Pamuk, Tyrmand, Białoszewski, Barnes, Houellebecq, Lem i inni

  • rozmowy ze znawcami kulinarnymi i literackimi,
    a wśród nich m.in. Wanda Klenczon, Bogusław Deptuła, Paweł Bravo, Andrzej Potocki, Krzysztof Varga

  • 50 przepisów inspirowanych literacką kuchnią

  • całość okraszona wysmakowanymi ilustracjami Zofii Różyckiej


Co jada szatan u Bułhakowa? Jak gotuje Julian Barnes? Czy przy politycznych dysputach lepiej sprawdza się piwo smichovskie Jaroslava Haška, a może czerwone wino Rolanda Barthes’a?

Upodobania kulinarne tajnych agentów, zarówno u Iana Fleminga, jak i Umberto Eco, mogą zadziwić. Za to postacie Hrabala hołdują raczej tradycyjnym przysmakom.


Ernest Hemingway i Francis Scott Fitzgerald dzielą się pulardą z truflami, Charles Dickens je ostrygi od ulicznego sprzedawcy, a Miguel de Cervantes i Jan Potocki wspólnie podziwiają kastylijskie duszone mięso z warzywami.

Po siedmiu latach prowadzenia kultowej „Drogi przez mąkę”, Łukasz Modelski wybrał 50 najbardziej literackich spośród przeprowadzonych rozmów, nadając nowy sens pojęciu „literatura dla kucharek”. Na końcu każdej z nich znaleźć można przepis na najważniejsze z omawianych dań.