Chcesz poznać specyfikę pracy biotechnologa? Dowiedzieć się, jakie zastosowanie ma ta gałąź nauki w kryminalistyce czy w archeologii? Zobaczyć, jak przeprowadza się izolację DNA z pomidora i cebuli? Będzie się można o tym przekonać już w najbliższą sobotę, 16 kwietnia, podczas III Ogólnopolskich Dni Biotechnologii „DNA – Encyklopedia życia”. W tym dniu na Rynku we Wrocławiu powstanie miasteczko biotechnologiczne – dzieło studentów wrocławskich uczelni. Jednym z organizatorów spotkania jest Koło Naukowe Bio-Top z Politechniki Wrocławskiej.
Wszyscy zainteresowani już od godziny 10.00 będą mogli zobaczyć wiele ciekawych eksperymentów i pokazów, skosztować żywności genetycznie modyfikowanej oraz potraw przygotowanych sposobami kuchni molekularnej, a także przetestować kosmetyki (kule kąpielowe, pomadki lub kremy) robione przez przedstawicieli naszej uczelni. Nie zabraknie też interesujących wykładów oraz panelu dyskusyjnego, z udziałem profesorów i studentów Politechniki.
W trakcie zeszłorocznego spotkania przez miasteczko przewinęło się ok. 10 tysięcy ludzi.