Eurostudent

Miej oko na Bałkany!

Całkiem nieopodal, bo kilkaset kilometrów na południe od Polski, roztaczają się piękne krajobrazy bałkańskich krajów. Bałkany przywodzą na myśl również zapachy pikantnej papryki, bakłażana, szałwii i lawendy.

Każdy prawdziwy podróżnik ma oko na Bałkany, niezwykłą klimatyczną krainę, ponieważ ten teren jawi się jako miejsce zjawiskowych widoków. W jego skład wchodzą przepiękne kraje: Albania, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Czarnogóra, Grecja, Kosowo, Macedonia, Serbia, Chorwacja; czasami też zalicza się do nich Rumunię i Słowenię.

Morskie klimaty

Półwysep Bałkański otoczony jest kilkoma morzami – od zachodu Morzem Adriatyckim i Morzem Jońskim, od wschodu Morzem Czarnym i Morzem Marmara, od południowego wchodu Morzem Egejskim, od północy granica jest umowna. Dzięki takiemu położeniu kraje bałkańskie mają głównie klimat morski, śródziemnomorski, a nawet ciepły subtropikalny. Również roślinność, obok tej środkowoeuropejskiej na północy, na pozostałym obszarze jest śródziemnomorska.

Lawendowy raj

Mało kto wie, że najcieplejsza i najbardziej słoneczna wyspa, położona u wybrzeży Chorwacji, Hvar słynie z lawendy. Prawie cała porośnięta jest tą niesamowicie pachnącą rośliną. Przez krótki czas, bo na przełomie czerwca i lipca, można podziwiać kwitnącą lawendę. Co ciekawe, te niezwykłe atuty wyspy – jako krajobraz kulturowy Hvaru – zostały w 2008 r. wypisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Z kolei stolica wyspy, nosząca tę samą nazwę Hvar jest idealnym miejscem na wieczorną kolację i spacer wśród przepięknych uliczek i starych murów. A odwiedzenie fortecy gwarantuje przepiękny widok na miasto i morze. Jednoznacznie jest to miejsce warte zobaczenia.

Turecka twarz Bałkanów

Nowy Pazar to miasto położone na terenie południowo-zachodniej Serbii. Zostało założone w XV wieku przez Turków i być może dlatego obecnie powraca do swoich korzeni. Miasto nie jest typowe dla Serbii, większość mieszkańców jest muzułmanami, kobiety trzymają się tu na uboczu, ubierając się już bardziej z turecka. Typowym widokiem jest kawiarnia pełna mężczyzn, którzy piją mocną herbatę lub kawę. Zapach prażonych ziaren kawy miesza się z dymem tytoniowym i wonią smażonego mięsa. Czas się tu zatrzymał, problemy z industrializacją spowodowały, że niewiele zmieniło się od lat 70. Warto też odwiedzić hotel Vrbak, dziwną i brzydką budowlę z czasów socjalistycznych.

Bułgarski smak

Miej oko na Bałkany i tutejszą kuchnię. Szopska sałatka to najbardziej znane danie bułgarskie. Potrzebne są następujące składniki: 4 dojrzałe pomidory, 2 duże ogórki szklarniowe, 1 czerwona lub zielona papryka, 2 ciemne cebule (lub 1 ciemna, 1 biała), ser typu bałkańskiego lub grecka feta. Do tego oliwa z oliwek, winny ocet i pieprz do smaku. Aby przygotować sałatkę potrzebny jest tylko nóż i tarka z drobnymi oczkami. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce, paprykę w kawałki (o wielkości pomidorów i ogórków). Warzywa układamy warstwowo, zaczynając od ogórków, cebuli i kończąc na pomidorach. Warzywa okrywany dość grubą warstwą startego sera. Dekorujemy wg uznania, możemy ew. doprawić do smaku pieprzem. Warto dodać oliwę z oliwek i ocet winny, aby wydobyć walory smakowe sałatki.


Każdy z dziewięciu krajów Półwyspu Bałkańskiego ukrywa w sobie niepoznane dotąd miasta, krajobrazy, egzotyczną roślinność, taneczną muzykę i niesamowite smaki. Warto poznać te pobliskie tereny, których klimat i temperatura nie ustępują bardziej modnym państwom, takim jak: Hiszpania, Grecja, Włochy. Można powiedzieć, że Bałkany są tuż tuż za miedzą.