Eurostudent

Portal dla studentów - kariera, praktyki, staże, praca, studia, rozrywka, konkursy. Magazyn Eurostudent

Nadmiar słodyczy przyspiesza starzenie

Zbyt dużo glukozy w diecie przyspiesza starzenie się komórek. Najnowsze badania kanadyjskie tłumaczą dlaczego tak się dzieje – informuje pismo "PLoS Genetics".

Starzenie się jest złożonym zjawiskiem, a mechanizmy, które za nie odpowiadają są ciągle niedostatecznie poznane. Badania na zwierzętach wskazują, że nadmiar kalorii w diecie przyspiesza starzenie się. Na przykład, długość życia myszy na diecie o połowę mniej kalorycznej może wzrosnąć o 40 proc.

Według jednej z teorii proponowanej na wyjaśnienie tej prawidłowości, za starzenie się miałyby odpowiadać głównie uboczne produkty przekształcania glukozy w energię – tzw. wolne rodniki. Gdy mniej jemy, dostarczamy sobie mniej glukozy, i co za tym idzie, w naszych komórkach powstaje mniej wolnych rodników, procesy starzenia się zachodzą wolniej.

Aby lepiej zrozumieć wpływ niskokalorycznej diety na długość życia naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu prowadzili doświadczenia na drożdżach, które są modelowym organizmem do badania procesów biochemicznych zachodzących w komórkach. Komórki tych grzybów są bowiem pod wieloma wzglądami podobne do komórek ludzi i innych ssaków – na przykład podobnie się starzeją, a dodatkowo łatwo je badać.

Badacze potwierdzili, że ograniczenie zawartości glukozy w diecie przedłużało drożdżom życie. Ku ich zaskoczeniu okazało się jednak, że drożdże, które spożywały normalne ilości glukozy, ale miały wyłączony gen Git3/PKA odpowiedzialny za wyczuwanie tego cukru w komórkach, również żyły dłużej i produkowały mniej wolnych rodników.

Zdaniem autorów pracy, dowodzi to, że gen Git3/PKA bierze udział w regulacji procesów starzenia się.

„Nasze badania pozwolą lepiej zrozumieć zależność między zbyt dużą zawartością słodyczy w diecie współczesnych ludzi, a wzrostem zachorowań na schorzenia typowe dla starszego wieku” – komentuje kierujący doświadczeniami prof. Luis Rokeach. Badacz liczy, że praca jego zespołu otwiera drzwi do opracowania nowych terapii chorób związanych ze starzeniem. (PAP)

Okładka dla Eurostudent Magazyn Akademicki
8,566
Eurostudent Magazyn Akademicki

Eurostudent Magazyn Akademicki

Aktualne e-wydanie Eurostudenta dostępne na portalu dla studentów i absolwentów: www.eurostudent.pl - oferty staży i pracy, inicjatywy studenckie oraz konkursy.


Wydawca: FENIKS MEDIA GROUP