Pewna pani psycholog odkryła sposób, by nie przytyć – wystarczy tylko skupić uwagę na niedawno zjedzonym posiłku.
W eksperymencie pani doktor Suzanne Higgs z Uniwersytetu w Birmingham wzięło udział 47 studentek. Najpierw miały okazję zjeść obfity lunch, poczym zostawiono je na 30 minut, by przemyślały pewną kwestię. Połowa badanych miała opisać detale posiłku. Reszta – szczegóły związane ze sposobem dojazdu do campusa. Następnie wszystkie panie poczęstowano ciastkami. Okazało się, że kobiety, które myślały o jedzeniu sięgały po przekąskę mniej chętnie niż przedstawicielki rozmyślające o podróżach na uczelnię. Dr Higgs zwraca jednak uwagę, że inne badanie sugeruje, iż myślenie o jedzeniu zwiększa ilość spożycia pokarmów potem. Potwierdza się to zwłaszcza u ludzi, którzy się odchudzają. Różnica w badaniach polega na tym, że eksperyment przeprowadzony na Uniwersytecie w Birmingham polegał na przypominaniu sobie konkretnego posiłku, a nie rozmyślaniu o jedzeniu w ogóle.