Eurostudent

Portal dla studentów - kariera, praktyki, staże, praca, studia, rozrywka, konkursy. Magazyn Eurostudent

Oryginalne przekąski na studenckie imprezy

Okres studiów upływa głównie pod znakiem zajęć, sesji, długich posiedzeń w bibliotece. Jednak życie studenckie to także spotkania w akademikach, wspólne wyjścia na koncerty. Najbardziej integrująca forma spotkań to imprezy. Te najlepsze odbywają się w wynajmowanych mieszkaniach bądź w akademiku.

Jak wiadomo, studencka kieszeń zazwyczaj świeci pustkami, dlatego najczęstsze menu na studenckich imprezach to słone paluszki, orzeszki i chipsy z promocji. Jak urozmaicić imprezowy jadłospis? Przedstawimy kilka pomysłów na oryginalne przekąski.

1. Włoskie klimaty dla opornych

Coraz częstszym gościem w polskiej kuchni, tej studenckiej także, jest oliwa. Świetnie sprawdza się w połączeniu z mozzarellą i pomidorem, solą i bazylią. A kiedy temperatura spada albo rośnie apetyt, wystarczy podać ją z dobrym pieczywem, najlepiej z bagietką. Nawet najbardziej oporni kucharze poradzą sobie z tą potrawą, wystarczy umiejętność władania nożem. Należy pokroić w plasterki zarówno pomidory, jak i mozzarellę, a następnie skropić oliwą i posypać bazylią i solą lub też ułożyć na pieczywie.

2. Smaczne i pożywne

Najprostsze są zawsze dania jednogarnkowe. A do przyrządzenia sałatki ziemniaczanej wystarczy jeden garnek do ugotowania ziemniaków. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę bądź plasterki, dodajemy do nich, również pokrojone w kostkę, ogórki małosolne, rzodkiewkę w plasterkach i koperek. Całość łączymy sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Do tej potrawy nie potrzebny jest już chleb. Dobra na duży apetyt bądź jesienne i zimowe wieczory. Proporcje składników zależne od liczby gości. Przykładowo na 0,5 kg ziemniaków przypadają: 3 ogórki małosolne, 5 dużych rzodkiewek. Sos zawiera: łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu, 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Chyba nie ma nic prostszego do przyrządzenia.

3. Słodkie, ale zdrowe

Ciekawą propozycją do chrupania w czasie studenckiej imprezy mogą być glazurowane marchewki. Wystarczy umyte marchewki (bez odcinania naci i bez obierania) i posmarowane glazurą piec w piekarniku przez ok. 30 min w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu należy podawać z sosem. Na 2 pęczki młodych marchewek przypada glazura w proporcjach: 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, sproszkowane chili – miód i masło najlepiej rozpuścić w garnku i dodać przyprawy. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym (składniki: 4 łyżki ciemnego sosu czosnkowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki płynnego miodu). Smaczne i zdrowe.

4. Na jeden gryz

Koreczki to przekąska, po którą łatwo się sięga. Aby koreczki zajęły mniej miejsca, warto wbić je w jabłka. Najprostsze połączenia są zawsze najlepsze – zatem minimalistyczne koreczki mogą się składać z oliwki i kosteczki sera żółtego/sera pleśniowego. Można też stworzyć wersję mięsną, dodając plasterek kabanosa. Koreczki powbijane w jabłko tworzą smacznego jeża.

5. Zdrowe chrupanie

Kolejną, łatwą do przyrządzenia przekąską jest seler naciowy z sosem czosnkowym. Wystarczy umyć seler i pokroić go w dość grube paseczki. Warto podać je z sosem czosnkowych; zawartość czosnku w jogurcie naturalnym według uznania. Walory zdrowotne tej przekąski, to nie tylko, dobrze znany czosnek, ale również seler naciowy, który zawiera dużą dawkę witaminy C, większą niż cytrusy.

Okładka dla Eurostudent Magazyn Akademicki
8,552
Eurostudent Magazyn Akademicki

Eurostudent Magazyn Akademicki

Aktualne e-wydanie Eurostudenta dostępne na portalu dla studentów i absolwentów: www.eurostudent.pl - oferty staży i pracy, inicjatywy studenckie oraz konkursy.


Wydawca: FENIKS MEDIA GROUP