Okres studiów upływa głównie pod znakiem zajęć, sesji, długich posiedzeń w bibliotece. Jednak życie studenckie to także spotkania w akademikach, wspólne wyjścia na koncerty. Najbardziej integrująca forma spotkań to imprezy. Te najlepsze odbywają się w wynajmowanych mieszkaniach bądź w akademiku.
Jak wiadomo, studencka kieszeń zazwyczaj świeci pustkami, dlatego najczęstsze menu na studenckich imprezach to słone paluszki, orzeszki i chipsy z promocji. Jak urozmaicić imprezowy jadłospis? Przedstawimy kilka pomysłów na oryginalne przekąski.
1. Włoskie klimaty dla opornych
Coraz częstszym gościem w polskiej kuchni, tej studenckiej także, jest oliwa. Świetnie sprawdza się w połączeniu z mozzarellą i pomidorem, solą i bazylią. A kiedy temperatura spada albo rośnie apetyt, wystarczy podać ją z dobrym pieczywem, najlepiej z bagietką. Nawet najbardziej oporni kucharze poradzą sobie z tą potrawą, wystarczy umiejętność władania nożem. Należy pokroić w plasterki zarówno pomidory, jak i mozzarellę, a następnie skropić oliwą i posypać bazylią i solą lub też ułożyć na pieczywie.
2. Smaczne i pożywne
Najprostsze są zawsze dania jednogarnkowe. A do przyrządzenia sałatki ziemniaczanej wystarczy jeden garnek do ugotowania ziemniaków. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę bądź plasterki, dodajemy do nich, również pokrojone w kostkę, ogórki małosolne, rzodkiewkę w plasterkach i koperek. Całość łączymy sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Do tej potrawy nie potrzebny jest już chleb. Dobra na duży apetyt bądź jesienne i zimowe wieczory. Proporcje składników zależne od liczby gości. Przykładowo na 0,5 kg ziemniaków przypadają: 3 ogórki małosolne, 5 dużych rzodkiewek. Sos zawiera: łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu, 2 ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Chyba nie ma nic prostszego do przyrządzenia.
3. Słodkie, ale zdrowe
Ciekawą propozycją do chrupania w czasie studenckiej imprezy mogą być glazurowane marchewki. Wystarczy umyte marchewki (bez odcinania naci i bez obierania) i posmarowane glazurą piec w piekarniku przez ok. 30 min w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu należy podawać z sosem. Na 2 pęczki młodych marchewek przypada glazura w proporcjach: 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, sproszkowane chili – miód i masło najlepiej rozpuścić w garnku i dodać przyprawy. Najlepiej smakują z sosem czosnkowym (składniki: 4 łyżki ciemnego sosu czosnkowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki płynnego miodu). Smaczne i zdrowe.
4. Na jeden gryz
Koreczki to przekąska, po którą łatwo się sięga. Aby koreczki zajęły mniej miejsca, warto wbić je w jabłka. Najprostsze połączenia są zawsze najlepsze – zatem minimalistyczne koreczki mogą się składać z oliwki i kosteczki sera żółtego/sera pleśniowego. Można też stworzyć wersję mięsną, dodając plasterek kabanosa. Koreczki powbijane w jabłko tworzą smacznego jeża.
5. Zdrowe chrupanie
Kolejną, łatwą do przyrządzenia przekąską jest seler naciowy z sosem czosnkowym. Wystarczy umyć seler i pokroić go w dość grube paseczki. Warto podać je z sosem czosnkowych; zawartość czosnku w jogurcie naturalnym według uznania. Walory zdrowotne tej przekąski, to nie tylko, dobrze znany czosnek, ale również seler naciowy, który zawiera dużą dawkę witaminy C, większą niż cytrusy.