Wynaleziono substancję, która wydłuża uczucie sytości.
Cała tajemnica spoczywa w emulgatorze znanym jako E-435 (monostearynian polioksyetylenosorbitolu), obecnym m.in. w majonezach. Z jego pomocą udało się wytworzyć pokarm, który ludzki żołądek trawi kilkakrotnie dłużej, przez dłuższy czas dając mózgowi sygnał, który odbieramy jako poczucie sytości – donosi „The Daily Mail”.
Cała tajemnica tkwi w formule chemicznej. Popularne w szybkich przekąskach mieszaniny olejów i wody można tak spreparować, by odmiennie reagowały na kwasy żołądkowe i odganiały głód.
Mieszanina oliwy z oliwek, wody i emulgatora E-435 nie rozkłada się w żołądku zbyt łatwo. Gdyby zastąpić nią inne emulgatory obecne i tak w ogromnej liczbie produktów, można by sprawić, by i one były wolniej trawione – zapewnia dr Richard Faulks z instytutu Badań nad Żywnością, który należy z kolei do brytyjskiej Biotechnology and Biological Sciences Research Council.
Eksperci sądzą, że nowa linia produktów mogłaby pojawić się na rynku już za pięć lat. Jako pierwsze pojawiłyby się napoje w formie koktajli mlecznych. Badania na ludziach potwierdzające skuteczność użycia wspomnianego emulgatora zostały opisane w piśmie „British Journal of Nutrition”.