Od 24 do 30 maja, Polsko – Portugalska Izba Gospodarcza (PPCC) we współpracy z InterContinental Warszawa, mają zaszczyt zaprosić Państwa w niezapomnianą podróż kulinarną po regionach Portugalii. Wydarzeniu patronuje Ambasada Portugalii w Warszawie.
Po raz pierwszy, Polsko – Portugalska Izba Gospodarza wspólnie z hotelem InterContinental Warszawa organizują największe wydarzenie w kulinarnym kalendarzu Warszawy. Od 24 do 30 maja restauracja Downtown będzie serwowała tradycyjne dania kuchni portugalskiej – jednej z najbardziej smacznych i zróżnicowanych spośród europejskich kuchni narodowych.
Bogactwo smaków kuchni Portugalskiej jest niezmierzone. Pod względem kulinarnym, każdy region słynie z innych produktów i dań. Regiony nadmorskie są znane ze świeżych owoców morza, południe słynie z pysznych słodyczy a najlepszej wieprzowiny skosztujemy w Alentejo. Aby podkreślić różnice między poszczególnymi częściami kraju, każdy wieczór, od poniedziałku 24 maja do soboty 29 maja, będzie poświęcony innemu regionowi.
Podczas Tygodnia Portugalskiego „Smaki Portugalii”, wszyscy goście będą mieli możliwość doświadczenia wrażeń, jakie Fado – tradycyjna muzyka portugalska, może przynieść. Każdej kolacji będą towarzyszyły występy na żywo Giseli João, wschodzącego talentu muzyki Fado.
– Misja Polsko – Portugalskiej Izby Gospodarczej to nie tylko zacieśnianie stosunków gospodarczych między Polską i Portugalią. Jesteśmy zainteresowani wszystkimi inicjatywami, które mogą zbliżyć do siebie nasze obydwa kraje. – podkreśla Pedro Pereira da Silva, Prezes PPCC. – Tydzień Portugalski „Smaki Portugalii” to doskonała okazja dla portugalskiej społeczności, aby pochwalić się tym, co w naszym kraju najlepsze – wyśmienitą kuchnią oraz muzyką, zdolną podbić serca publiczności na całym świecie.
Portugalski Tydzień “Smaki Portugalii” zakończy się w niedzielę, 30 maja, uroczystą kolacją, którą uświetnią przedstawiciele środowisk instytucjonalnych obydwu krajów.