Dzisiaj o godzinie 12.00 na płycie Rynku Głównego w Krakowie uroczyście rozpocznie się
XIV Festiwal Nauki w Krakowie, który potrwa do 24 maja br. Głównym koordynatorem Festiwalu jest już po raz czwarty Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Tegoroczne hasło nawiązuje do obchodów Jubileuszu 650-lecia Uniwersytetu Jagiellońskiego.
UROCZYSTA INAUGURACJA FESTIWALU NAUKI W KRAKOWIE Uroczyste rozpoczęcie Festiwalu Nauki w Krakowie z udziałem władz lokalnych i samorządowych odbędzie się na scenie na Rynku Głównym w Krakowie w czwartek, 22 maja br. o godz. 12.00. Po uroczystym otwarciu, nastąpi wręczenie nagród dla laureatów konkursu filmowego „Przełomowe odkrycia w Krakowie”, a także dla zwycięskich drużyn wczorajszego „Biegu po wiedzę”.
KONCERT I SPEKTAKL Festiwal tradycyjnie rozpoczął koncert muzyki klasycznej przygotowany przez Akademię Muzyczną w Krakowie. Na zakończenie Festiwalu zaplanowano spektakl przygotowany przez studentów Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego
w Krakowie pt. American Poetry Breakfast.
PREZENTACJE FESTIWALOWE Głównym miejscem prezentacji od 2005 roku jest płyta Rynku Głównego w Krakowie, gdzie na 1000 m2 powierzchni powstaje namiotowe miasteczko nauki i kultury. To właśnie tam wyższe uczelnie Krakowa oraz instytuty naukowe prezentują swoje profile i przybliżają
w dostępnej formie skomplikowane mechanizmy tego świata. Oprócz Rynku Głównego, stałym miejscem prezentacji jest ulica św. Anny 12, gdzie zlokalizowane jest Collegium Medicum UJ. Festyn Nauki na Rynku Głównym i w Collegium Medicum UJ trwać będzie od czwartku, 22 maja do soboty, 24 maja br. W tym samym czasie w budynkach uczelni, instytutów oraz innych organizacji odbywać się będą wykłady, spotkania, panele dyskusyjne, wystawy, warsztaty naukowe.
Godz. 11-18
Chemia … od Mojżesza do Mendelejewa
Prezentacja na temat rozwoju chemii od rzemiosła aż do nowoczesnej nauki.
Prezentowane zagadnienia będą ilustrowane eksperymentami chemicznymi.
Realizacja: Katedra Chemii i Fizyki – dr hab. Andrzej Danel
Godz. 11-18
Roślinne kultury in vitro
Prezentacja roślinnych kultur in vitro, pokaz hodowli roślin „z probówki”.
Realizacja: Katedra Hodowli Roślin i Nasiennictwa, Łobzowska; pokój nr: 206, dr inż. Agata Ptak
Godz. 11-18
Niechciani imigranci
Doświadczania i prezentacje:
Prezentacja inwazyjnych gatunków bezkręgowców (biedronka azjatycka, zachodnia kukurydziana stonka korzeniowa i inne)
Konkurs wiedzy entomologicznej
Kącik entomologiczny dla dzieci
Realizacja: Katedra Ochrony Środowiska Rolniczego,
dr hab. inż. Janina Gospodarek
Godz. 11-18
Wyginam śmiało ciało – czyli roślina w ruchu
Pokazy szybkiego ruchu jako bezpośredniej reakcji na bodziec (np. roślina telegraf, mimoza, muchołówka)
Pokazy efektu powolnego ruchu (np. geotropizm)
Konkurs z nagrodami dla dzieci i dorosłych
Realizacja: Katedra Fizjologii Roślin (Fitotron), dr inż. Ewa Pociecha
Dekoracja stoiska: Instytut Produkcji Roślinnej, Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin – dr inż. Anna Lorenc – Kozik
Godz. 11-18
Nowoczesne techniki uprawy roślin od nasiona do rośliny:
– uszlachetnianie nasion – pokaz nasion otoczkowanych
-rośliny z probówki ekspozycja roślin na różnych etapach mikrorozmnażania
– aeroponika, uprawa w wełnie min. ekspozycja roślin w uprawach bezglebowych. Pokaz połączony z konkursem z nagrodami (mikroroślinki na pożywkach)
Rozdział chromatograficzny barwników własnoręczne wykonanie zakładek do książek z barwnikami z liści.
Obserwacje pyłków roślinnych pokaz – barwienie i kiełkowanie łagiewek pyłkowych w kropli pożywki.
Rozpoznawanie ziół – konkurs z nagrodami jakie to zioło?
Zielone dachy – pokaz bylin stosowanych na dachach. Ekspozycja będzie połączona z rozdawaniem sadzonek ziół i roślin hodowanych in vitro.
Godz. 11-18
Obserwacja preparatów mikroskopowych: komórek utrwalonych, barwionych na obecność charakterystycznych białek cytoszkieletu, oraz przekrojów z hodowli imitujących tkankę.
Oglądanie pod mikroskopem świetlnym hodowli komórek prawidłowych i nowotworowych różnego pochodzenia.
Osoba odpowiedzialna: dr Robert Duliński
Godz. 11-18
Warsztat: Daltonizm wzrokowy i zapachowy oraz ocena sensoryczna produktów z wykorzystaniem skali hedonicznej
Analiza dotycząca daltonizmu wzrokowego i zapachowego polega na identyfikacji ziół i aromatów spożywczych przy użyciu zmysłów wzroku i węchu. W ocenie sensorycznej produktów spożywczych wg skali hedonicznej wykorzystane zostaną metody konsumenckie (ocena pożądalności w 9 stopniowej skali Likerta). Oceniane będą herbatniki.
Osoba odpowiedzialna: dr inż. Paulina Pająk
Godz. 11-18
Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych
Produkty liofilizowane
Prezentacja na temat liofilizacji i produktów liofilizowanych (owoców, warzyw i mięsa), przygotowanych wcześniej w Katedrze, w tym: przykładowe dania z warzyw i mięsa oraz degustacja liofilizowanych owoców (truskawki i jabłka).
WYSTAWA BIBLIOTECZNA, Al. 29 Listopada 46
22 maja – 8.00-15.00; 23 maja – 9.00-16.00
Wystawa „Z rolnictwem przez wieki” prezentuje historię Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie i najważniejsze osiągnięcia naukowe pracowników Uczelni. Wśród eksponatów: fotografie, patenty, medale, dawna aparatura naukowa.”
MIĘDZYNARODOWA SESJA KÓŁ NAUKOWYCH, Al. 29 Listopada 46
22 maja 8.00-14.00; 23 maja 9.00-14.30
Prezentacje referatów studentów działających w Kołach Naukowych z uczelni z kraju i zagranicy
Wydział Leśny
Sygnały w wykonaniu Zespołu Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”: hejnał Wydziału Leśnego, powitanie, apel na łowy, sygnały pokotowe, marsze i fanfary myśliwskie, inne sygnały oraz muzyka myśliwska
Przygotowane przez Sekcje zrzeszone w obrębie Koła Naukowego Leśników
Żubr i bóbr – czyli saga o ginących i uratowanych
Przekroje poprzeczne drzew – na tle wydarzeń historycznych
Jak zmierzyć wysokość drzewa – metody historyczne i nowoczesne
Konkurs wiedzy leśnej
– konkurs wiedzy zoologicznej o żubrze i bobrze oraz konkurs rozpoznawania gatunków roślin i zwierząt
Posadź swoje drzewo – czyli leśnicy rozdają sadzonki
Wydział Inżynierii Środowiska i Geodezji
„Stanowisko do badań przepływu wody w korytach otwartych”:
Modelowanie przepływu wody przez przelewy, wizualizacja powstawania odskoku hydraulicznego.
Prezentacja modelu zostanie przygotowana przez Katedrę Inżynierii Wodnej i Geotechniki.
Prezentacja urządzeń do pomiaru zapylenia atmosfery. Próbne pomiary i ich interpretacja.
Prezentacja zostanie przygotowana przez Katedrę Ekologii, Klimatologii i Ochrony Powietrza.
Prezentacja przyrządów meteorologicznych do pomiaru elementów pogody od tych najstarszych po współczesne.
Prezentacja zostanie przygotowana przez Katedrę Ekologii, Klimatologii i Ochrony Powietrza.
Analiza chemiczna jakości wody pitnej.
– odbiór próbek wody od zainteresowanych osób w namiocie Wydziału Inżynierii Środowiska i Geodezji w dniu 23.05.2014.
– wyniki analizy chemicznej próbek wody przesłane zostaną na wskazany adres mailowy.
Prezentacja urządzeń najstarszych stosowanych w technikach pomiarowych, jak stereokomparator czy teodolit, niwelator; do najnowszych stacji cyfrowych i skaning laserowy;
Prezentacja zostanie przygotowana przez pracowników kierunku Geodezja i Kartografia.
Konkursy dotyczące pomiaru odległości i wysokości obiektów.
Konkursy przygotowane przez pracowników i studentów Wydziału na kierunku Geodezja i Kartografia.
Wydział Technologii Żywności
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Godz. 11-18
Plakat informacyjny dotyczący działalności Katedry
Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych
11.30 i 13.30 Produkcja lodów
12.30 i 15.30 Produkcja przekąsek ze skórek wieprzowych
11.00 ; 14.30 i 16.00 Pokaz slajdów: Urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsa Prezentacje: Grzybki kefirowe
Preparaty dymu wędzarniczego
Substancje dodatkowe i przyprawy stosowane w przetwórstwie mięsa
Osłonki naturalne i sztuczne
Części zasadnicze tusz: wieprzowej, wołowej i owczej - puzzle
Osoba odpowiedzialna: dr inż. Marzena Zając
Godz. 11-18
Degustacja liofilizowanych surowców oraz sponsorowanych soków
Obserwacja zmian barwników antocyjanowych w zależności od odczynu środowiska
Prezentacja produktów spożywczych wykonanych z owoców, warzyw i grzybów
Izolacja DNA metodą „kuchenną”. Obserwacje chromosomów roślinnych i zwierzęcych pod mikroskopem. Sztuczki z ciekłym azotem. Rozdawanie roślin owadożernych w probówkach oraz probówek typu „eppendorf”. Prezentacja modelu DNA z materiałów recyklingowych.
Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej
Z osteologią przez wieki. Prezentowane będą eksponaty kostne ukazujące budowę kości oraz bogactwo form, pozwalające traktować kość jako naturalnego świadka historii tej bliskiej oraz tej odległej. Konkursy dla dzieci i dorosłych – rozróżnianie kości różnych gatunków zwierząt.
Godz. 11-17
Wydział Leśny
Zespół Sygnalistów Myśliwskich „Hagard”
Proponowane sygnały łącznie z zapowiedziami (występy 15 – 20 minutowe)
– inne sygnały oraz muzyka myśliwska;
PREZENTACJE W NAMIOCIE przygotowane przez Sekcje zrzeszone w obrębie Koła Naukowego Leśników
Przekroje poprzeczne drzew – na tle wydarzeń historycznych
Jak zmierzyć wysokość drzewa – metody historyczne i nowoczesne
– konkurs wiedzy zoologicznej o żubrze i bobrze oraz konkurs rozpoznawania gatunków roślin i zwierząt
Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt
Godz. 11-17
Historia produkcji zwierzęcej
Stworzone zostanie rustykalne stanowisko „muzeum” gdzie prezentowane będą stare sprzęty zootechniczne.
Aparatura – nowoczesna analiza pasz
AgriNIR – skanowanie pasz, porównanie z metodą chemiczną.
Gaz-test – inkubacja próbek, odczyt ilości gazu co pół minuty.
Żywienie zwierząt kiedyś i dziś
Porady żywieniowe dla właścicieli zwierząt amatorskich i towarzyszących, ulotki z oceną kondycji psów.
Test „Co wiesz o GMO?”, ulotki „Prawda i mity o GMO” z prawidłowymi odpowiedziami na pytania w teście, nagradzanie zwycięzców.
Prezentacja przygotowana przez Katedrę Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa.
Świat utkany z DNA – odkrywanie tajemnic nici życia!
Tworzenie modeli strukturalnych w skali makro. Zapoznanie z pojęciami jak: dwunić DNA, guanina, cytozyna, tymina, adenina, puryna, pirymidyna, nukleotyd, zasada komplementarności, podwójne i potrójne wiązanie wodorowe.
Izolacja genomowego owczego DNA z krwi pełnej obwodowej przy użyciu zestawu odczynnikowego MasterPure™ DNA Purification Kit (Epicentre, Illumina ompany); przygotowanie 50-100 izolatów.
Elektroforeza DNA: rozdział fragmentów DNA; metody szacowania długości fragmentów DNA na podstawie markerów mas, zastosowanie różnych buforów obciążających; zadanie dla odwiedzających – ocena wielkości fragmentów DNA na przygotowanych wydrukach
Pokaz metod wizualizacji DNA rozdzielonego w żelach agarozowych przy użyciu różnych barwników interkalujących (bromek etydyny, Midori Green, GelRed, itp.) – możliwość zaobserwowania barwnej fluorescencji wybarwionego DNA w świetle ultrafioletowym.
Przygotowanie stanowisk pracy dla odwiedzających, zapoznanie odwiedzających z techniką obsługi pipet automatycznych, pokaz drobnego sprzętu, pipetowanie barwnych cieczy.
Różne typy ultrasonografów i ich możliwości diagnostyczne. Pokazowe badania, a także na życzenie zwiedzających, przyprowadzonych przez nich zwierząt domowych. Pomiary USG grubości tkanki tłuszczowej oraz średnicy mięśni zwiedzających.
Prezentacja przygotowana przez Katedrę Hodowli Trzody Chlewnej i Małych Przeżuwaczy.
Architektura Krajobrazu
Godz. 11-17
Prezentacja prac studentów – prace plastyczne, projektowe, makiety.
Zabawy interaktywne – przedstawienie widoku drzewa oczami ludzi w różnych grupach wiekowych. Konkursy dla dzieci. Pokaz rysowania dla dzieci i młodzieży.
23 maja, piątek
godz. 10.00
Hol budynku UR (al. Mickiewicza 24/28)
Lwów- ludzie, architektura, krajobrazy – wystawa fotograficzna
Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki
Godz. 11-17
Termografia – praktyczne wykorzystanie kamery termograficznej.
Biopaliwa ciekłe I i II generacji – prezentacja surowców i pokaz uproszczonego sposobu wytwarzania.
Rośliny energetyczne i wytwarzane z nich biopaliwa – brykiety, pelety, zrębki.
Produkcja biogazu – prezentacja aparatury laboratoryjnej do badań biogazu.