Afrodyzjaki to substancje, które pobudzają zmysły i rozpalają żądze. Często są to zwykłe pokarmy i napoje, jakie mamy na kuchennych półkach.
Powszechnie uważa się, że nazwa- afrodyzjak- pochodzi od Afrodyty, greckiej bogini miłości, W starożytnej Grecji uznawano ją za symbol pożądania seksualnego. To właśnie Afrodycie poświęcane były pierwsze specyfiki, które miały dopomóc greckim parom w aktach miłosnych.
Do afrodyzjaków zalicza się:
· pokarmy: awokado, truskawki, befsztyk (zwłaszcza krwiste lub tatarskie), cebula, czekolada, dziczyzna, grzyby, jaja, kawior, małże, miód, orzechy włoskie ostrygi, pory, ryby, sery, suszone owoce, szparagi, banany
· przyprawy: chili, cynamon, , czosnek, czomber, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, pieprz, wanilia, kapary
· zioła i preparaty roślinne: lotos, lubczyk ogrodowy, turnera, niektóre kaktusy, preparaty z miłorzębu i żeń- szenia;
· napoje: czekolada, kakao, szampan, różne koktajle alkoholowe i mleczne, mleko kozie;
medykamenty i paramedykamenty: cialis, johimbina, kandarydyna, mleczko pszczele, papaweryna, preparaty hormonalne, preparaty witaminowe, sproszkowany róg nosorożca, viagra.
Afrodyzjaki są niezwykle popularne choć ich działanie nigdy nie zostało naukowo udowodnione. Prawdopodobnie działają one na zasadzie efektu placebo.